Valpreventie 11 mei 2017

Verslag van het Parkinsoncafe Zeeland op 11 mei 2017

Een belangrijke gast dit keer! Frits Lunenborg -fysiotherapeut van het team SaFyR uit Yerseke/Hansweert- vertelde dat er veel manieren zijn om te voorkomen dat je valt. Hij weet veel van de ziekte van Parkinson, maar als hij ergens niet helemaal zeker van was overlegde hij met Ellen Kramer (gespecialiseerd Parkinsonverpleegkundige). Heel vertrouwenwekkend!
Het betoog was zeker ook interessant voor mensen die geen Parkinson hebben. Natuurlijk was zijn verhaal niet compleet. Voorkomen dat je valt is sterk afhankelijk van je individuele leefstijl.

Voor iedereen geldt:
Bewegen, bewegen, bewegen.
– Bewegen maakt dat je je beter voelt (t.g.v. de aanmaak van endorfine in je lichaam)
– Bewegen helpt tegen depressie
– Bewegen bevordert het contact met de medemens
– Bewegen maakt soms dat de medicijnen beter werken
– Bewegen maakt dat je beter slaapt
– Bewegen kan helpen het proces van dementie te vertragen
– Bewegen zorgt er soms voor dat je minder vergeetachtig wordt
– Bewegen heeft tot gevolg dat sommige ongemakken van het ouder worden trager verlopen: bosontkalking, hart- en vaatziekten, ouderdomssuiker

Natuurlijk is bewegen niet voor iedere parkinsonpatient een onverdeeld genoegen. Het loont echter zeker de moeite om de dingen door te zetten die nog wel kunnen. Als iets echt niet meer kan, is het goed overleg te plegen met de parkinsonverpleegkundige of fysiotherapeut over een andere geschikte hobby. Zij denken met U mee en kunnen uitstekende persoonsgebonden adviezen geven. Er zijn zoveel mogelijkheden: wandelen, nordic walking, golf, zwemmen (hydrotherapie), dansen, boksen (?), fitness, fietsen.. Fietsen vergt wel enige aanpassing. Soms werken een driewieler of een duobike goed. Draag wel een helm. Er bestaan ook opblaasbare helmen en airbags voor fietsers.

Veel gemeenten hebben een potje om het bewegen van ouderen en patiënten te stimuleren: “Elke stap telt”. Zij vergoeden helaas niet alles, maar het is het proberen waard.

Aanpassingen in- en om huis
Veel valpartijen vinden plaats in de eigen woning. Dit heeft diverse oorzaken. Veel ouderen hebben in hun leven veel meubels en andere spulletjes (kleedjes) verzameld  waar zij aan gehecht zijn, maar die niet echt noodzakelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken. Bekijk Uw eigen huis in dit opzicht eens kritisch. Denk aan de kringloopwinkel. Zij zijn vaak heel blij met Uw oude spulletjes.

Medische oorzaken van veel valpartijen
– Laat Uw ogen regelmatig controleren. Het gezichtsvermogen wordt er bij het ouder worden meestal niet beter op.
– Te lage bloeddruk. Het is voor iedereen belangrijk de bloeddruk regelmatig te laten controleren, zeker als men veel medicijnen slikt
– Stijve ledematen: zie bewegen

Tot slot
De presentatie van Frits was afwisselend en zeker niet saai.
Alle goede raad werd afgewisseld met eenvoudige lichamelijke oefeningen (niet verplicht). Het verslag van zijn lange- afstandswandelingen was heel boeiend. Mooie foto’s. Leuk om naar te kijken, ook als je zelf misschien niet meer in staat bent om zo’n topprestatie te leveren. Bedankt Frits!!!

Het volgende Parkinson Cafe is op 29 juni 2017
Heleen en Lisanne proberen dan onze hersenen te prikkelen door actief en ritmisch aan het werk te gaan met RGM (Ronnie Gardiner Methode). In de zomer maanden is er geen Parkinson Cafe.

De eerste bijeenkomst na de vakantie is op 28 september
Zet dit vooral in Uw agenda! De neuroloog komt van alles vertellen over medicijnen. De werking van diverse pompen komt uitgebreid aan de orde. Goed om op de hoogte te zijn van de diverse nieuwe ontwikkelingen. Ruimschoots de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Goede vakantie en tot ziens!

Verslagen bijeenkomsten

Comments are closed.